Det går upp och ner för de svenska bilmärkena. För ett par år sedan fick SAAB läggas ned och även Volvo har varit i riskzonen. Inom vissa området i Volvo-koncernen går det väldigt dåligt men nu har man i alla fall skapat en ny bilmodell som man tror kan rädda Volvo.

5484-volvo

I ett inlägg som vi skrivit tidigare nämner vi de svenska märkena SAAB och Volvo, och att SAAB fått lägga ner verksamheten.

”SAAB var länge ett av de mer framstående bilmärkena i Sverige, men tyvärr har verksamheten nu praktiskt taget lagts ner då lönsamheten var låg och företaget gick på grund.” Läs mer.

Sämre inom vissa områden

Det kan dock vara så illa nu att även Volvo får lägga ner sin verksamhet. I Svenska dagbladet rapporterar man att Volvos resultat för fjärde kvartalet förra året var under förväntan och man därför fick varsla 1 000 personer. Företaget ska bland annat sluta tillverka väghyvlar och grävlastare under varumärket Volvo och en del av tillverkningen flyttas till Kina.

Lanserar en ny modell

Men även om vissa områden inom Volvo går sämre än på länge, fortsätter man att skapa nya bilar. För ett par dagar sedan rullade den första nya Volvo XC90 av bandet i fabriken i Torslanda. I och med skapandet av den nya modellen får 1 300 personer jobb och modellen blir avgörande för Volvos framtid.  Målet är att med denna modell kunna börja sälja på riktigt i USA och man räknar med att komma upp till 100 000 sålda bilar och att 50 000 av dessa ska säljas det första året.