Pimpa till din bil eller utrusta den med extraljus för olika behov. I vintermörkrets Sverige är det bra att bilen syns så mycket som möjligt och i och med det kan du skaffa lysen både på taket, vid framlyktorna och baklyktorna, i alla olika färger.

Extraljuskungen är din ljuspunkt i tillvaron när din bil behöver synas mer. Från dem kan du hitta ljus och styla din bil med häfta färger under tävlingar eller för vardagsfärder på vägarna. Du kan hitta LED-ramper, extraljuskit eller annan typ av fordonsbelysning.

Vilka ljus kan behövas?

Om du är trött på din bils befintliga belysning eller om ljuset inte ger tillräckligt med sken, så kan du förstärka det med komplementljus, speciellt under vinterns mörkaste månader. Extraljusen kan monteras av dig själv eller på en verkstad.

Utsmyckningar i form av ljus

Våga smycka din bil med extra belysning, det är fullt tillåtet så länge du följer reglerna att ha belysning fram och bak där det ska vara. Du kan till exempel sätta dit fjärrljus eller montera dit LED-ramper på både sidorna och på taket. Många större fordon utnyttjar den möjligheten, speciellt lastbilar som är ute mycket på vägarna.

billjusStora och små ljus

Billjus som extrabelysning finns både som stora och mindre ljus där de minsta inte är lika synliga som de större, kanske även på dagtid. Mindre extraljus är betydligt mer diskreta och kan till exempel fästas på bilen under registreringsskylten eller kanske vid grillen.

All typ av extrabelysning tillhandahåller två funktioner – dels att göra fordonet synlig för medtrafikanter och fotgängare och dels för att fylla den estetiska funktionen och göra bilen tilltalande. Mindre ramper och smålyktor passar ofta om du vill ha ett mer diskret intryck medan ordentligt breda ramper spär på ljusstyrkan och gör din bil iögonfallande med en gång.